Дома Македонија Најчевска: Охрид денес е само обичен смрден панаѓур

Најчевска: Охрид денес е само обичен смрден панаѓур

Loading...

Состојбата со дивоградбите во Охрид и Струга, последниве десетина години достигна кулмина=ција, до тој степен, Унеско да размислува да се одземе статусот на заштита, а Владата пак, деновиве размислува да им се одземат ингеренциите во тој дел на градоначалниците на двата града.

Што бил Охрид некогаш, а што е денес според професорката Мирјана Најчевска:

„Охрид го имаше духот на традицијата. Ја имаше мистиката на минатото.

Го имаше шмекот на ривиера. Имаше дискретна елеганција на градска средина. И имаше невидена природа.

Денес е само обичен смрден панаѓур.“

Loading...