Дома Свет Во Германија без работа ќе останат над половина милион луѓе

Во Германија без работа ќе останат над половина милион луѓе

Loading...

И покрај ослободувањето на ограничувачките мерки против коронавирусот во Германија, луѓето се чини дека не сакаат да брзаат назад во продавниците.

Главниот извршен директор на консултантската компанија за иновации Bubble, Симон Мур, изјави за CNBC дека пандемијата ги менува ставовите на потрошувачите од „корист“ во менталитет за „одржување“.

Според неговите зборови, ова значи дека наместо да бараат пазарења за стоки, луѓето сега зазедоа одбранбен став заради неизвесноста што ја создава пандемијата на коронавирус.

Германија им овозможи на помалите трговци на мало со површина од помалку од 800 метри квадратни да ги отворат своите капацитети во понеделникот, подложни на мерки за хигиена и ограничувања на социјалната далечина. Поголемите – како што се продавниците за автомобили, продавниците за велосипеди и книгите – исто така добија зелено светло.

Ќе се зголеми бројот на невработени во Германија. Повеќе од 3 милиони луѓе оваа година ќе бидат невработени во Германија.Невработеноста ќе се зголеми за околу 520.000 луѓе.

Институтот за истражување на пазарот на трудот „И-А-Бе“ најави пад на германската економија за 8,4 проценти во 2020 година. Бруто домашниот производ е намален за 14,6 проценти во вториот квартал.

Ова ќе биде резултат на пандемијата и најтешката рецесија од Втората светска војна.
Во земјата помалку ќе се бараат странски работници, што значи дека ќе има повеќе работници за нашите компании.

Германската економија е во длабока рецесија. Ваков пад на германската економија немало цели 40 години.

Loading...