Дома Балкан Познато е кога ќе се лета од Белградскиот аеродром ,,Никола Тесла”

Познато е кога ќе се лета од Белградскиот аеродром ,,Никола Тесла”

Loading...

Државниот врв на Република Србија неодамна изјави дека првите патнички летови од аеродромот „Никола Тесла“ во Белград може да се воспостават уште на почетокот на мај.

Во интервју, претседателот на Република Србија Александар Вучиќ изјави дека првите летови може да се очекуваат во неделата од 4-11 мај. Отворањето на аеродромот ќе биде ограничено бидејќи сите правци нема да бидат обновени веднаш, како резултат на ограничувањата од други земји, како и одлуката на повеќето авиокомпании да ги прекинат летовите заедно.

Одлуката важи и за аеродромите во Ниш и Краљево, но нивното отворање за комерцијален сообраќај ќе треба да се координира со воспоставување на меѓуградски транспорт и отворање на инфраструктурни објекти.

Аеродромот „Никола Тесла“ во Белград беше затворен на 19 март за меѓународен сообраќај.

Сепак, државниот врв потенцира дека овие планови можат да бидат стопирани или одложени ако бројот на заболени од коронавирус „Ковид-19“  започне да расте.

Засега, не е познато како точно ќе изгледа отворањето на аеродромот и кои линии би можеле да бидат повторно обновени.

Владата на Република Србија не соопшти дали забраната за влез на странските државјани ќе продолжи да важи, како и дали патниците што се враќаат во земјата ќе треба 28 дена да се придржуваат кон обврската за самостојност.

Loading...