Дома Останато Нека не ве лажат – ОВА ќе ви се случи ако барем...

Нека не ве лажат – ОВА ќе ви се случи ако барем еднаш седмично консумирате кокаин

Loading...

„Бело“, „кокс“, „кока“, „снег“, „снешко“… било кој назив да користите, употребата на овој наркотик предизвикува тешки последици по уживателите ширум светот.

Дали е ОК да се користи кокаин барем еднаш седмично?

Никако! Последиците од внесувањето на кокаин во организмот се потешки од оние кои ги создава синтетичката MDMA. Пред се, оваа супстанција создава оштетување на срцето, а со време може да предизвика и целосен престанок на работата.

-Периодичното земање на кокаин е еднакво опасно како и постојаната консумација.

Ги стеснува крвните садови и поради тоа срцето забрзано пумпа. Тоа е исто како кога постојано да стискаме на педалата за гас а имаме испрекинат доток на гориво – вели д-р Адам Винсток, автор на анкетата „Дрогата ширум светот“.

Доколку сте 50-годишен пушач, вашето срце е под големо оптеретување во споредба со 20-годишен спортист.

Ризикот од оштетување на највиталниот орган расте со текот на годините, а истиот случај е и при консумирање на наркотици.

Постојат ли викенд зависници?

Исто така, ризикот расте со величината на „линиите“ кои се шмркаат.

Просечно 0,5% од сите зависници завршуваат во болница поради нус појавите предизвикани од континуираното консумирање.

Вообичаената пракса во најголем број земји е – да од еден грам се направат 10 „линии“. Сепак во Бразил уживателите на кокаин се помалку скромни, па од еден грам формираат 6 „линии“.

Стапката на хоспитализација во оваа јужноамеричка земја е 3,5% – наведува Винсток, а пренесува британскиот Метро.

Затоа, немојте да се залажувате – не постои „викенд зависник“! Секојпат кога користите кокаин се изложувате на голема опасност!.

Loading...