Дома Балкан (ВИДЕО) Македонците во Егејска Македонија на Коледе со „Македонско девојче“

(ВИДЕО) Македонците во Егејска Македонија на Коледе со „Македонско девојче“

Статус на Љупчо Златев:

Нашите од Егејот, вчера славеа Коледе, вечерва ќе имаат бадникова вечера а утре ќе го слават Божик!

Loading...

Некои се по грегоријански календар, некои се по јулански календар – ама сите сме Македонци и имаме исти обичаи!

Ни различна држава, ни различна црква, ни различен календар – не можат да ни ги срушат традициите! Погледнете го видеото.

Нашите од Егејот, вчера славеа Коледе, вечерва ќе имаат бадникова вечера а утре ќе го слават Божик!Некои се по…

Публикувахте от Ljupcho Zlatev в Вторник, 24 декември 2019 г.

Ноќта помеѓу Бадник и Божиќ, во католичките цркви се служи света миса на полноќ, затоа што се верува дека токму тогаш Божјата светлина доаѓа од темнината.

Делови од Евангелието се читаат за раѓањето на Спасителот и настанот во Витлеем што ја смени историјата на човештвото.

Се пеат црковни и стари народни песни, создавајќи атмосфера на радост.

Католичките верници доаѓаат на поклонение пред сцена на Рождеството на Исус, која традиционално е импровизирана во сите храмови.

Во куќите има венец, изработен од слама и борови гранки, украсени со виолетови панделки.

Традиционално, постите ги завршуваат со појавата на првата вечерна ѕвезда на небото, а потоа во храмовите во целиот свет започнува свечената рождествена литургија.

По свечената литургија, доаѓа ред на празничната вечера. Стар обичај е да се сервираат посни јадења. Многумина не јадат ништо до вечерата

Трпезата има религиозен карактер и е многу свечена. Пред да се продолжи со јадењето, се чита извадок од Евангелието на Лука за Рождеството Христово

Loading...