Дома Балкан Младата Исидора пронашла паричник со 2000 евра, па го вратила: Сопственикот имал...

Младата Исидора пронашла паричник со 2000 евра, па го вратила: Сопственикот имал желба, не не му ја исполнила

Осумнаесет годишната Исидора пронашла паричник со 2.000 евра, го вратила, но не можела да ја исполни желбата на сопствениците

Ученичката од 4-та година гимназија во Петровац во Млава е светол пример за чесност што ја враќа вербата во луѓето и моралот. Оваа млада личност, ученичка од 4 година од средното училиште „Младост“ во Петровац, Млава, пронашла паричник на улица, кој како што изјавила недвосмислено го однела во полициската станица.

Настанот се случил пред околу еден месец кога, според приказната на Исидора, во нејзиното училиште се организирала крводарителска акција.

Loading...

– Кога завршивме, се почестивме, а потоа поминавме покрај автобуската станица со автомобилот. Го видов паричникот и ги замолив моите пријатели да застанат. Излегов и го зедов паричникот, не погледнав колку пари има, но веднаш отидов во полициската станица со него. Настрана од него имаше околу илјада динари – објаснува Исидора.

Во полицијата и било кажано дека во паричникот, покрај тие банкноти, имало уште 2.000 евра

– Не сакав ниту да го отворам паричникот. Ова е веројатно прашање на воспитување. Никогаш не помислив да го земам и да го одведам дома. Дури и да сторев, ќе се вратив дома и ќе размислував за тоа. Совеста би ме гризела, не можев да ги задржам тие пари, вели Исидора.

Таа додава дека го сторила тоа затоа што верува дека доброто се враќа со добро.

– Мислам дека некој би го вратил мојот паричник со пари ако го изгубев. Верувам во добри приноси – истакна ученичката.

Исидора продолжува да кажува дека била повикана од полициската станица после еден час, велејќи и дека луѓето кои го изгубиле својот паричник дошле да го пријават неговото исчезнување.

– Полицијата ми рече дека е пронајден паричникот и дека овие луѓе сакаат да ме запознаат и да ми се заблагодарат. Кога дојдов, ми рекоа дека сакаат да ме почестат, да ми дадат 10 проценти од пронајдената сума, бидејќи тоа е законски, но се срамев да гои земам – наведува оваа чесна девојка.

Исидора вели дека лицата чиј паричник го пронајде се странски пензионери кои живеат во Франција.

Оваа млада девојка е ученичка на гимназијата „Младост“ и ракометарка на ракометниот клуб Слога Женски во Петровац, Млава. Исидора е исто така пример за сите нас. Оваа млада личност со својот гест ни покажа дека чесноста е вредност која нема цена.

Loading...