Дома Македонија Поради љубовта пешачела 1500 километри до Македонија

Поради љубовта пешачела 1500 километри до Македонија

Тешкиот и крајно неизвесен пат од 1.500 километри пеш до Македонија, на жената што во нашата приказна ќе ја наречеме Хамида, не успеал да ѝ го скрши духот. Напротив, со широка насмевка и срдечност нè пречека на врата во станот во Скопје подготвена да ја раскаже својата приказна.

Хамида е млада мајка на тригодишно девојче која од својата земја избегала не поради војната, туку поради втората најдобра причина, љубовта. Имено, на 15-годишна возраст, таа избегала во друга земја за да се омажи за мажот што го сака. Заедно живееле таму кога почнале немирите во нивната земја, со што им паднале во вода плановите да се вратат назад.

Loading...

Без документи и со желба да стигнат до сигурен и безбеден живот во Холандија, каде сопругот има двајца браќа, заминале пешки кон Европа. Хамида во тоа време веќе е трудна, но на 23-годишната идна мајка, патот пешки не ѝ паѓа тешко, затоа што се надева на поубав и помирен живот.

Таа вели дека за да стигнат до Грција пешки платиле 2.000 евра на шверцери на луѓе, но дека патот поминал добро. Иако, спиеле покрај патиштата, на отворено, иако нозете ја болеле, а плускавци никнувале по стапалата, сепак „среќно“ стигнале до Грција. Но, за патот од Грција до Македонија не сака ни да зборува.

– Грција – Македонија, но гуд (лошо)!, – вели Хамида и врти со главата.

Таа не знае колку платиле за да преминат од Грција во Македонија, затоа што сопругот плаќал, но шверцерите (според неа од Авганистан или Пакистан) многу лошо се однесувале со целата група од дваесетина бегалци. Не ги оставале да се одморат, да преспијат. Не им дозволувале ни да јадат или да се напијат свежа вода. Постојано викале по нив, и ги терале што побрзо да го поминат патот.

Хамида со тримесечната Софи на раце, која ја родила во Грција, ја поминала грчко-македонската граница. Во еден момент се појавила полицијата, сите се разбегале, целата група бегалци и шверцерите, а таа бегајќи панично, пропаднала со ногата во дупка. Ја скршила ногата, па полицијата лесно стигнала до неа.

Целата сторија проследете ја на фронтлиен.мк

Loading...