Дома Македонија Македонско име што многумина го носат не знаат дека во прево значи...

Македонско име што многумина го носат не знаат дека во прево значи „сакана од Бога“

Loading...

Според старите толкувања, ова име значи и „горчината на морето“ Марија е најраспространетото женско име на светот во разни варијанти.

Како име на мајката на Исус, името Марија симболизира чиста и длабока љубов. Во изворниот еврејски јазик, името гласи Мирјам, а наша прифатена форма е Марија, според латинското Maria.

Самото значење на името Марија не е целосно разјаснето. Според новите толкувања, името е изведено од египетското „mry“ што значи „сакана“, односно „сакана од Бога“.

Според старите толкувања, името настанало од еврејското „мир“ (горко) и „јам“ (море), па според тоа значење би било „горчина на морето“.

Според толкувањето на Еусебиј од Цезареј, името значи „капка од морето“, изведено од еврејскиот збор „мар“ (капка) и „јам“ (море). Поради големата почит кон Богородица, во католичките земји до 15-ти век, името Марија не се користело како име за крштевање. Во периодот на реформација, католиците сè повеќе го одбирале името Марија како симбол.

Името Марија е застапено во земјите Европа, Северна и Јужна Америка и во делови од Азија. Посебно во Шпанија и во латинскиот дел на Америка, постојат многу женски имиња инспирирани од култот кон мајката на Исус. Оттука настанале и таканаречените „маријански имиња“.

Мариа во текот на целиот 20-ти век било најчестото шпанско женско име. Речиси 30% од Шпанките се викаат Мариа. Марија често се појавува и во комбинација со други имиња: Ана Марија, Марија Магдалена и слично.

Други форми на името Марија се Мариела, Мариета, Мариола, Марика, Маша, Миа, Мајда, Мара, Марица, Марта, Мина и други.

Loading...