Дома Македонија Андреј Ковачев: Македонците дрско ја фалсификуваат историјата

Андреј Ковачев: Македонците дрско ја фалсификуваат историјата

Loading...

Нашиот главен проблем е дрското фалсификување на историјата од македонската страна, вели во интервју за радио емисијата „Фокус – Ова е Бугарија“ Андреј Ковачев, еден од највлијателните политичари во соседна Бугарија, кој е пратеник на владејачката ГЕРБ во Европскиот Парламент, и во исто време е потпретседател на Европската Народна Партија (ЕПП).

„Тие работат само да им претстават и на нашите партнери во Европа и на медиумите дека има лоши момци во Бугарија кои не признаваат како ние сега се дефинираме или како сега се само-дефинираме наш или нивниот јазик. И крајната цел е дека тие продолжуваат да го аргументираат својот јазик и нивниот идентитет, што е нивно право, бидејќи сакаат да се само-идентификуваат и сакаат да го дефинираат јазикот што го користат.

Велејќи дека тој отсекогаш бил одвоен од бугарскиот, и не се заснова на бугарските наречја што постоеле до 1944 година и потоа модифицирани, на одреден датум од одредени луѓе со одредена идеолошка позадина или идеолошка желба и политичка желба да се пресели говорниот јазик во Вардарска Македонија во тоа време, толку далеку од литературниот бугарски јазик. Се разбира, бугарските комунисти направија што можеа, и со реформата што ја направија по 1944 година на бугарски јазик, ги отстранија и двете форми на јазикот.

Значи, ова е тешко наследство на комунизмот и во двете држави, а од друга страна, неподготвеност во Македонија сега да ја чита историјата. И повторно велам – да не навлеземе во тоа како Бугарија сега не ги признавала како етнички Македонци или дека не сакаме да признаеме дека нивниот јазик се нарекува македонски. Ова не е основа на нашиот спор, нашиот главен проблем е фалсификување, континуирано дрско фалсификување на историјата“, вели Ковачев во интервјуто.

Loading...