Дома Останато Баба Олга на 77 години го носи синот на плеќи

Баба Олга на 77 години го носи синот на плеќи

Иако поради церебрална парализа, тој е неподвижен уште од раѓањето, 59-годишниот Предраг Бошковиќ од Србија, со поддршка на 77-годишната мајка која од раѓање го носи на рамената, успешно ги избегнува животните пречки.

Тој обработува дрво, прави мебел, се занимава со пирографија, се социјализира и, со поддршка од семејството, роднините, соседите и Центарот за социјална работа во Кошер, вели таа, „живее со полни бели дробови“.

Loading...

Првите, но и следните, чекори во скоро шест децении од животот на Предраг Бошковиќ беа со нејзината силна мајчинска љубов, поддршка и помош.

„Мајка ми ме носеше на од училиште и назад, таа го сподели животот со мене, така што живее два животи на некој начин, мојат и нејзиниот“, вели Предраг за РТС.

Олга Бошковиќ, мајка на Предраг, вели дека било полесно кога бил помал.

„Сега, како станува се постар не е лесно човек да се крева на грб и да носи сè, но што ќе правиш, Бог така сакал, па немам каде да одам“, рече баба Олга.

Со сите одговорности на домаќинството во селото, и покрај нејзината слаба снага и возраст, Олга ги следи интересите на Предраг, што не ги откажал поради болеста.

“Јас работам со дрво. Одам на работа како да сум договорил огромна работа. Морам да ја завршам денес, сакам да работам”, вели Предраг.

До новата, победничка победа, Предраг со левата рака, создава, планира и посакува свадба на братучедите.

-Само мајка ми да е жива и здрава, па ќе видиме до каде ќе дотераме јас и таа, вели Предраг.

Извор: РТС

Loading...