Дома Македонија Семејството Филипови решило од Италија да се врати во виничко село –...

Семејството Филипови решило од Италија да се врати во виничко село – потег кој се покажал како одличен

Македонија од секогаш, за жал и денес, како и други балкански држави е симбол на печалба, на луѓе кој што својата иднина сакаат да ја живеат во странство. Секој регион во Македонија веќе стандардно се знае каде се иселува – југот ја сака Австралија, западниот дел ја сака Швајцарија и Германија, а источниот дел најмногу ја сака Италија.

Loading...

И сите се враќаат на крајот од својот живот да го поминат во местото од каде што заминаа на печалба. Само ретките, би рекле и најхрабрите, се одлучуваат да се вратат и стеченото знаење и капитал го вложат во местото од каде што потекнале и да направат се, за да покажат дека и кај нас може да се работи и живее како што може и на западот.

Баш тој смел чекор го направи и фамилијата Филипови. Жаклина и Горан Филипов од село Блатец, во непосредна близина на Виница, кои што својот капитал и знаење го пренесоа во своето место и станаа најголеми производители на врвен деликатес – полнети пиперчиња со урда, хумус и други вкусови. Искуството ни го сподели Горан.

Се вративте од странство во своето родно место и започнавте свој бизнис. Што ве поттикна на таков чекор?

Како и сите од нашиот регион, во потрага за подобриот живот, на почетокот на деведесетите години, решивме да заминеме во Италија. Бевме разочарани од целата состојба во тогашната заедничка држава, гледавме како се се распаѓа пред нашите очи. Ние, тогаш, како млад брачен пар не ја гледавме повеќе иднината во нашата држава и донесовме одлука да се преселиме во Италија.

Немавме точна замисла што да правиме и со што да се занимаваме но сметавме дека како млади луѓе сме способни и спремни за се што ќе ни се даде можност за работа. По пат на пријатели конкуриравме за работа во фабрика за производство на италијански деликатеси, помеѓу другото и за производство на познатиот италијански деликатес – полнети „шери“ пиперчиња.

Целата сторија проследете ја на Фактор.

Loading...