Дома Македонија И над Владиката има поп – Шилегов бара МПЦ да го смени...

И над Владиката има поп – Шилегов бара МПЦ да го смени датумот за празнување на Божиќ

Скопје почна да се кити, ќе светне и новогодишната елка од петок. Винтерленд по втор пат се одржува во Скопје. За празничната атмосфера да го опфати и православниот Божиќ Шилегов ги повика МПЦ да го променат датумот, јавува Сител.

За дочекот на 2020 концерт на плоштадот ќе одржи балканската музичка ѕвезда Дино Мерлин , за кого градот најави дека ќе биде платен од спонзори.

Loading...

Инаку, последните години е почната дебата во јавноста околу менување на датумот и празнување на празниците како католичкиот свет, иницијатива која МПЦ засега ја отфрла.

Бугарите и грците се исто така православни држави, но го имаат прифатено Грегоријанскиот календар.

Loading...