Дома Останато (ФОТО) Чистат тоалети и живеат подобро од лекарите и професорите

(ФОТО) Чистат тоалети и живеат подобро од лекарите и професорите

Вообичаено во најголем дел од Европа со цел контрола во извршените работи од внатрешноста на вратата на тоалетот е поставено парче хартија што можеби сте го забележале, а можеби и не.

Тоа служи за евидентирање од страна на вработените кога ќе го исчисти тоалетот. Еден твитерџија објавил фотографија од таков труд, направена во Виена. Имињата кажуваат се’“, напишал тој. Во овој труд доминираат една Мара, Јованка, Наташа и Елвира.

Веднаш под твитот започнала размената на мислења дека можеби сите биле од територијата на поранешна Југославија, но „колку што уценуваат таму, барем тие знаат зошто го прават тоа, кога ќе дојде исплатата“.

Loading...

„Чистат тоалети и живеат подобро во Виена од лекарите, професорите, војниците во Србија“, „Зошто е срам да го чистите тоалети?“, „Некои луѓе се зафркаваат, не е смешно, ова е премногу тажно“ …

Колку и понижувачки да изгледа, кога ќе пристигне платата за срам, нема место! Имено, просечен час работа во Австрија чини околу 29 евра.

Судејќи според коментарите и статистиките, вработените во компаниите за чистење тоалети во Виена добиваат помеѓу 30. и 34. евра на час, додека работа на црно се плаќа помеѓу 10. и 15. евра, па би се рекло дека работата за чистење на тоалетите и не е толку лоша.

Добро е познато дека голем број Балканци живеат во Виена, а според последните статистики тој број е над 500.000.

Loading...