Дома Останато Државата во која се повеќе Македонци се селат, на секој граѓанин ќе...

Државата во која се повеќе Македонци се селат, на секој граѓанин ќе дава по 200.000 долари неповратни средства

Норвешка со право може да се нарече една од најсоцијалните земји во светот. Вредноста на нивниот стабилизациски фонд, кој кај нас би се нарекол пензиски достигнал рекордни 10 милијарди норвешки круни, односно 1.000 милијарди долари.

Ова се должи на растот на цената на нафтата со која ова земја е богата и по успешното тргување на берзите. Поради тоа, властите планираат секој граѓанин да добие по 200.000 долари неповратни средства.

Loading...

Норвешкиот пензиски фонд грижливо се чува за идните генерации и со него можат дури и да се покриваат долговите на Владата иако тоа се случува ретко.

Данокот во Норвешка е прогресивен, па за тие кои заработуваат многу, плаќаат и голем данок. Објавената информација дека платите во Норвешка се од 4.500 евра па нагоре е делумно точна ако се земе просечната бруто плата во Норвешка. Таа сума сигурно ќе биде намалена за околу 30% откако на неа ќе биде пресметан и одземен данокот за приход.

Значи од 4.500 евра доаѓаме на некои, од прилика, 3.000 евра. Ова е сепак просечна норвешка плата. Вообичаено работните места како келнер (иако тука келнери постојат само во рестораните, а не и во кафичите каде единствената застапена професија е бармен) се платени околу 21 евро по саат (неоданочени) или околу 2.200 евра чисти на крај на месецот.

Loading...