Дома Економија Цената на златото рипна на рекордно високо ниво

Цената на златото рипна на рекордно високо ниво

Loading...

Тргувањето со благородни метали е позната работа уште од минатото. Парите се хартија, која лесно ја губи својата вредност. Деваквацијата е една од причините, а има и други.

Од друга страна, златото е еден од најсигурните благородни метали, чија вредност исто така варира, но сепак е можеби најсигурна инвестиција.

Цената на златото за унца скокна за 1,34% и се искачи на рекордно високо ниво од 12 април 2013 година. Скапоцениот метал тргуваше со 1.547,60 долари за унца во 12:20 ET, објави АП.

Причината за благодарноста на златото е трговската војна меѓу САД и Кина, која продолжува да ескалира.

Во меѓувреме, среброто порасна за 1,49% на 17,70 долари за унца минута подоцна. Ова е рекорд од септември 2017 година.

Платинумот се зголеми за 0,38% на 860,77 долари. Паладиум изгуби само 0,09% на 1.460,86 долари во 12:19 часот ЕТ.

Loading...