Дома Свет По примерот на Виз Ер – Од Дизелдорф до Хамбург за само...

По примерот на Виз Ер – Од Дизелдорф до Хамбург за само 1 евро со автобус

FlixBus добива конкуренција на пазарот за автобуси на долги релации: Најголемиот европски шампион BlablaCar започнува со сопствени патувања за долги релации во Германија во средината на јуни. Успехот е влез на пазарот со ниски цени помали од едно евро.

Само пред неколку години имаше бројни провајдери на германски автобуси на долги растојанија. Сепак, само поранешната старт-ап Flixmobility со своите зелени автобуси, кои сега доминираат на германски патишта речиси незаменлива, беше во можност да се докажи. Повеќе од 500 дестинации во Германија и патишта во речиси 30 земји сега се наоѓаат од страна на FlixBus, како што пишува “taz”.

Новиот играч сега ќе се натпреварува со овој квазимонопол на германски автобуси на долги растојанија. BlaBlaCar има намера да понуди автобуси на долги релации низ Германија од 24-ти јуни. 99 центи треба да чини возењето со BlaBlaBus – клиентите се задоволни, за FlixBus, новиот провајдер може да стане вистински конкурент.

Loading...

Од минатиот месец се добиваат првите билети за црвените автобуси. Досега, пет релации се нудат во 17 градови, вклучувајќи ги и најпосакуваните правци како Хамбург-Дизелдорф или Франкфурт-Берлин. До крајот на годината, оваа понуда треба значително да се зголеми, изјави портпаролката на компанијата.

Француската компанија BlaBlaCar, која започна како почетно претпријатие, претходно беше активна како група за приватни клиенти во повеќе од 22 земји. Со купувањето на брендот Quibus, -француски автобус на долги релации на државната железничка пруга SNFC-.

Компанијата сега сака да ја прошири својата понуда. Бидејќи и тука, бизнис моделот е сличен на оној на FlixBus: Компанијата склучува договори со регионалните автобуски компании, кои потоа ги нудат своите правци во име на BlaBlaBus, како што пишува “taz”.

Извор: mk-in

Loading...