Дома Македонија Иницијатива, но дали ќе премине во дело: Македонските политичари да останат без...

Иницијатива, но дали ќе премине во дело: Македонските политичари да останат без луксуз и првилегии

Политичарите се менуваат, навиките остануваат. Функциите со кои распологаат политичарите носат привилегии. Вечери во елитни ресторани, патувања во разични места низ светот и бонус џепарлаци се само дел од бенефитите со кои располагаат функционерите.

Џабир Дерала претседател на „Цивил“ центар за слобода, бара од законодавната и извршната власт да стават крај на расипништвото и повластиците во кои уживаат функционерите. Тој додава дека сите повластици мора да се укинат, односно да се редуцираат до ниво што е прифатливо за една сиромашна земја која се декларира како социјална држава, според Уставот. Најавува дека ваква иницијатива ќе поднесе до Собранието.

„Дотолку нешто е дозволено со закон, а нешто не е во ред со и не во согласност со демократските стандарди и со етичките начали,тогаш тој закон треба да се промени. Односно да се направи таков каде што јавните ресурси и граѓанките и граѓаните нема да бидат злоупотребени. Ова е сиромашна земја не можеме да очекуваме од оваа сиромашна земја да плаќа милиони евра годишно за некој да ужива во некакви привилегии и бенефиции“, вели Дерала.

Loading...

Но, и по завршување на мандатите пратениците имаат привилегии. Во Член 36 од законот за пратеници се вели.

Loading...