Дома Останато Филип Иванов: Аскетизмот и изобилието не се идеал – да бидеш богат,...

Филип Иванов: Аскетизмот и изобилието не се идеал – да бидеш богат, а слободен е идеал

,,Аскетизмот не е идеал, и изобилието не е идеал, слободата од примамливоста на материјалното, и благодарењето во сите околности се идеалот.

Можеш да бидеш богат а слободен од врзаноста за световното, и можеш да бидеш аскет а срцето сѐ уште да ти копнее по овој свет. За срцето се работи, не за надворешната (променлива) форма.

Апостолот Павле ја совлада таа умешност и вели: „Знам да живеам и во скудност, знам да живеам и во изобилство; научен сум на сѐ и сешто, и сит да бидам, и глад да трпам, и во изобилие да сум и во немаштија. Сѐ можам преку Исус Христос, Кој ми дава сила.”

Статус на Филип Иванов