Дома Балкан Газда се жали: Покачувам дневници, но џабе – работници неможам да најдам

Газда се жали: Покачувам дневници, но џабе – работници неможам да најдам

Полека но сигурно се доаѓа до она што веќе години наназад се најавуваше. Дефицит на квалификувана работан сила. Градежната сезона трае, а недостигаат тесари, ѕидари, столари, керамичари.

Меѓу нив има тапетари, шивачи, месари, пекари, тесари и друго. Работодавците во Србија оваа година барале околу 9.000 занаетчии за вработување. Статистички работници има, но газдите велат мајстори е тешко да се најдат.

„Ги покачивме дневниците неколкукратно, нудиме одлични услови за работа, но џабе. Одзивот е мал, никако да најдеме работници“, изјави еден газда.

Просечната возраст на градежниците е 55 години и бидејќи е тешко нови работници да се најдат, скокаат и дневниците.

Поради недостигот на работници, одредени мајстори може да заработат и дневница до 100 евра, додека обичниот работник добива по 35 или 40 евра.