Дома Свет Објавен бројот на странци кои живеаaт во Германија: Меѓу нив значаен број...

Објавен бројот на странци кои живеаaт во Германија: Меѓу нив значаен број и Македонци

Во Германија во 2018 година живееле речиси 290.000 повеќе странци отколку во претходната година. Повеќето дошле како мигранти, објави Ди Велт.

Речиси секој осми жител во Германија е странец. Нивниот број се зголеми минатата година на околу 10,9 милиони, како што објави Сојузниот завод за статистика во Визбаден во понеделникот.

Така, бројот на странски државјани се искачи на нов рекорд. На крајот на 2017 година, околу 10,6 милиони луѓе се ‘уште биле регистрирани без германски пасош.

Емиграцијата на луѓе со дозволи за работа од земји надвор од ЕУ се зголемил уште повеќе. До крајот на 2018 година, пристигнале вкупно 266.000 лица како т.н. мигранти за работа. Ова било зголемување за повеќе од 20 проценти трета година по ред.

Меѓу најважните земји на потекло на новодојдените работници се Индија (12 отсто), Кина (9 отсто), Босна и Херцеговина (8 отсто) и САД (7 отсто). Овие луѓе – вклучувајќи и многу квалификувани работници – биле во просек 35 години и главно припадници на машкиот пол (68 проценти).

Растот во групата од Западен Балкан е особено зголемен. На крајот на 2018 година, Албанија, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Косово и Македонија заедно учествувале со речиси една четвртина од работниците мигранти. Во 2015 година, ова учество сè уште беше околу девет проценти.

Федералната канцеларија, исто така, ги припишува овие бројки на фактот дека овие земји се сметаат за безбедни земји на потекло од 2014/2015 година. Во исто време, од 2016 година, луѓето од овие земји добиле полесен пристап до германскиот пазар на трудот.