Дома Македонија Mинистерот Тевдовски откри зошто младите се иселуваат од Македонија

Mинистерот Тевдовски откри зошто младите се иселуваат од Македонија

Прогресивниот данок нема да го зголеми иселувањето, затоа што оние кои заминуваат одат во држави каде даноците се уште повисоки, а изборот им е поради подоброто функционирање на тамошните институциите отколку тука.

Ова го посочи министерот за финансии Драган Тевдовски на денешната дебата „Ајде да зборуваме за даноци”, одржана на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово во темата како со прогресивниот данок да се намали иселувањето.

-На пример, младите се иселуваат во земји каде има 45 отсто данок. Значи не одат заради висината на данокот, туку поради тоа што таму за разлика од овде подобро функционира здравството, образованието, има подобри патишта и функционално општество.

Затоа ние сакаме да ја зајакнеме целокупната економија со подобри платени работни места. НАТО интеграциите се добра можност за нови странски инвестиции и остварување на оваа замисла, рече Тевдовски одговорајќи на студентите.

Тој потенцира дека парите од прогресивниот данок ќе се искористат за таргетирање на социјалните трансфери, односно тој што ја прима ваквата помош да биде извлечен над линијата на сиромаштија. За ефектите од воведувањето на прогресивниот данок зборуваше Весна Срцева, раководител на Сектор за стратешко планирање при Управата за јавни приходи (УЈП).