Дома Балкан Се огласи директорот на РТС: “Мирните” опозиционери носеа моторни пили во раце

Се огласи директорот на РТС: “Мирните” опозиционери носеа моторни пили во раце

loading...

Генералниот директор на РТС, Драган Бујошевиќ, по повод упадот во зградата РТС изјави дека вработените не можеле да ја завршат својата работа и дека ги спречиле сите оние луѓе кои минувале низ ходниците на објектот со моторни пили во рацете.

Бујошевиќ им се извини на вработените во РТС кои беа во зградата во времето на упадот.

„Ние, ниту државата, не ни овозможија правилно да ја извршуваме нашата работа, онака како што заслужуваат”, рече Бујошевиќ. и додаде:

„Ветувам дека ние нема да упаѓаме во простории на партијата или деловните простории на лидерот на опозицијата”.

loading...

Како што изјави, кога била најавена блокадата на РТС, демонстрантите биле предупредени дека нивните протести ќе го изгубат на легитимноста и вечерва тој легитимитет бил изгубен преку насилно упаѓање во зградата.

„Законот за јавни медиумски услуги јасно кажува дека РТС е автономна и независна во одредувањето на уредувачката политика и програмскиот концепт, како и програмските содржини и програмските шеми”, рече Драган Бујошевиќ.

Тој посочи дека лидерот на опозицијата која влегла во РТС вечерва, спротивно на законот, сакал да ја одреди програмската шема и содржините. Како што наведува, особено изненадува тоа што законот го усвоиле оние кои вечерва насилно упаднаа во РТС.

„Се надевам дека ова ќе биде последен упад во РТС”, рече Бујошевиќ

loading...