Дома Балкан За Македонците со Бугарски пасош познато до кога ќе можат во Велика...

За Македонците со Бугарски пасош познато до кога ќе можат во Велика Британија

Дури и со тврд Брегзит, правата на бугарските граѓани во Велика Британија ќе бидат гарантирани . Во ова уверува шефот на службата за вработување и социјални прашања во амбасадата на Бугарија во Лондон, Васил Асенов.

Асенов потсети дека Бугарите, кои живеат на територијата на Кралството до 29 март, мора да аплицираат за статус за престој преку специјално развиена апликација.

Електронската постапка е во сила од 21 јануари оваа година за бугарските државјани со биометриски пасош. Оние кои немаат таков или се само со лични карти, ќе можат да аплицираат откако шемата ќе биде отворена за сите граѓани на Европската унија до 30 март.

Асенов посочи дека ако не се постигне договор, британската влада ќе објави “Бела книга” во однос на идниот емиграционен систем на земјата.

Новиот закон за емиграција се очекува да влезе во сила на почетокот од 2021 година.

За моментов имаме индикации дека до крајот на 2020 година граѓаните ќе имаат можност да патуваат со своите лични карти или соодветни странски пасоши, изјави Асенов и додаде дека по 2021 година, најверојатно за краткорочните патувања со цел туризам, нема да неопходно е да се извадат туристички визи.

Овој месец, Канцеларијата за труд и социјални работи на бугарската мисија во Лондон организира информативни денови. Целта е да се обезбедат информации за правата на бугарските граѓани по повлекувањето на Велика Британија од ЕУ.

Генерален конзулат, исто така, треба да се отвори во Единбург, Шкотска.